Людина та сталь: криворіжець Вадим Гуров

Людина та сталь: криворіжець Вадим Гуров

Історію міст країни своєю працею пишуть самі люди. Але є особистості, які на певному часовому етапі зіграли, без удаваної скромності, вирішальну роль в житті не тільки трудового колективу, а й усього міста. До таких особистостей, без сумніву, належить Вадим Миколайович Гуров (1937-2015). Він все своє життя нерозривно пов’язаний з підприємством ВАТ «Арселор Міттал Кривий Ріг».

Заслужений металург

Серед тисячі професій Вадим Миколайович Гуров обрав єдину, що стала справою всього життя. Металургії він відданий всім серцем і душею. Народився 22 лютого 1937 р. у м. Кривий Ріг. Закінчив Дніпропетровський металургійний інститут за спеціальністю інженер-металург.

На Криворізькому державному гірничо-металургійному комбінаті «Криворіжсталь» (нині – ПАТ «Арселор Міттал Кривий Ріг») з 1959 до 1994 рр. пройшов шлях сталеплавильника від підручного сталевара до начальника цеху. Працював помічником майстра, заступником начальника цеху, заступником начальника комплексу лабораторій, заступником головного інженера з техніки безпеки.

Потім став керівником блоку відразу двох сталеплавильних цехів – мартенівського та конверторного, що було на той час новацією у світі. Завжди цікавився новими технологіями, продумував власні підходи до виробництва. Металургійна галузь червоною ниткою пройшла по його долі. Велике значення підприємство і місто мали у його житті.

Працюючи на підприємстві завжди був привітним, доброзичливою людиною. Своїм працівникам та мешканцям міста зазначав: «Головне, дорогі мої земляки, не вішати ніс. Вірити в майбутнє нашого міста, кожному, у міру можливості, внести свій вклад, свою частинку душі в загальну «скарбничку» процвітання Кривого Рогу. Треба ставити перед собою максимальні завдання і домагатися їх виконання, тоді неможливе стає можливим.

Вважав своїм обов’язком допомагати конкретним молодим людям, а не взагалі. Про майбутнє міста металург думав постійно. Адже зв’язка «підприємство-місто» є дуже сильною. За своє життя В. Гуров є трудівником він є автором і співавтором винаходів та 18 наукових публікацій. На міжнародних конгресах сталеплавильників в 1992–1993 рр. Вадим Миколайович обраний головою мартенівської секції.

Автор корисного законопроекту

Але важливо наступне. Законопроект, автором якого був Вадим Миколайович, отримав підтримку у Верховній Раді України. Згодом, В. М. Гуров виступив з ініціативою іноземного інвестування в металургійний комплекс України з метою залучення нових технологій та світових стандартів управління виробництвом. Завдяки активній позиції Вадима Миколайовича був прийнятий Закон України «Про проведення економічного експерименту на підприємствах гірничо-металургійного комплексу України», дозволив вивести з кризи металургів.

Головна ідея цього Закону – допомогти сильним підприємствам, для яких були створені умови, а не пільги. Саме Вадим Гуров ініціював у парламенті законопроект, за яким один відсоток виручених від продажу «Криворіжсталі» коштів – 24 млрд грн – державна казна переказує в розпорядження криворізької міської громади. На меті мав хоч якось відшкодувати незручності, пов’язані з надмірним забрудненням довкілля шкідливими викидами металургійного виробництва, адже навколо Кривбасу виросло ціле покоління, якому не довелося пити воду з криниць та джерел рідної землі.

Гроші йдуть на будівництво і реконструкцію водогонів. Тісні зв’язки Вадим Гуров підтримував з рідним вишем,
проводив конференції, виступав перед студентами, допомагав кафедрі випустити посібник з виробництва сталі. Дбав про молоду зміну. Наш криворізький меценат започаткував однойменний турнір «Кубок Гурова» у 2002 році.

Улюблений вислів Вадима Миколайовича, яким керувався все життя: «Якщо бути, то бути кращим».
Традиція вручення іменної стипендії Вадима Гурова кращим учням металургійних профтехучилищ з часом розширилася і поширилася на технікуми, вузи і навіть школи. «Гурівськими стипендіатами» стали
представники 81-го і 16-го науково-технічних ліцеїв, 91-й гімназії, середньої школи No52, металургійного і коксохімічного технікуму і, звичайно, Криворізького металургійного факультету Національної металургійної академії України.

Авторська стипендія

Вручення Вадимом Миколайовичем іменних стипендій відбувалось в рамках Дня Знань, що традиційно
проводиться навчально-науковим комплексом Національної металургійної академії України. А на нагородженні стипендіями постійно присутні високопоставлені персони. Це і мер міста, голова адміністрації з виробництва ПАТ «Арселор Міттал Кривий Ріг» , директор Криворізького інституту Кременчуцького університету економіки інформаційних технологій і управління, представники міської та районної влади.

«Від молодого покоління потрібно одне — бажання вчитися. Все решта додасться» – зазначав металург. І стипендія Гурова доводиться тут як не можна до речі. Народний депутат трьох скликань, Заслужений металург України, почесний громадянин Кривого Рогу Вадим Гуров займався активною громадською діяльністю. Про діяльність політика знають більшість мешканців Кривого Рогу. І з цим пов’язана історія відомої в місті школи – КНВК No35 «Імпульс». Тут крім звичайного футбольного поля за активним сприянням В.М. Гурова побудовано багатофункціональний спортивний майданчик зі штучним покриттям.

Свого часу тут навіть юні футболісти з ФК «Кривбас» відточували свою майстерність. в самій будівлі — все «Гурівське», від даху до підлоги в 56 кабінетах. Ремонт покрівлі вимагав чималих грошей — згадує директор
школи Раїса Степанівна Лисенко. — Завдяки наполегливості Вадима Миколайовича нас включили в свій час до Програми реконструкції шкіл, затвердженого Кабінетом Міністрів. З Києва прийшли гроші, і проблема
була вирішена. А ось внутрішній ремонт виконали за рахунок бюджетних коштів та спонсорської допомоги. Зрозуміло, не без допомоги Гурова.

Покрівля ліцею дійсно стала сучасною та забезпечила подальший розвиток навчально-виховного процесу. До cказаного варто додати Гуровський «стандарт»: щорічні м’ячі в подарунок, солідну підписку і, звичайно ж, комп’ютеризацію.

Тому, як почесному громадянину і заслуженому діячу міста Кривий Ріг та на виконання закону про декомунізацію вулицю Постишева перейменовано у вулицю Вадима Гурова. Ця вулиця поєднує два великих промислових райони Кривого Рогу: Довгинцівський та Металургійний, де відбувалося професійне становлення нашого земляка як металурга та реалізовувались масштабні плани В.М.Гурова — політика та громадського діяча.